Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нито едно столично здравно заведение не е пред фалит, увери медик

Финансирането за болниците в София възлиза на 62 млн. лв., информира д-р Веселин Милев

07.02.2019 | 20:25 Редактор: Велислав Филипов
Нито едно столично здравно заведение не е пред фалит, увери медик

Болници в мое управление няма да закрия, парите за здраве се увеличават всяка година, затова искам решение. Не приемам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден ни лекуват и помагат, да се чувстват без подкрепа, изоставени и забравени.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на Сдружението на общинските болници. По време на разговора присъстваха също вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. Поводът за срещата са финансовите проблеми на общинските болници и недостатъчните възнаграждения за труда на медицинските специалисти.

Борисов разпореди на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната.

Д-р Веселин Милев - председател на здравната комисия в Столичния общински съвет, обясни в "Денят ON AIR", че в момента всички 37 лечебни заведения в София са в добро финансово състояние.

"За момента състоянието на лечебните заведения в Столичната община е много добро, няма такива, които да са пред фалит. Финансирането за здравеопазването в столицата възлиза на 62 млн. лева. 33 млн. лв. са делегиран държавен бюджет, другите са от общината", коментира докторът.

По думите му, за да работи една болница добре са нужни контрол, добър мениджмънт и финансиране.

"Още в началото на мандата проведохме множество конкурси, 2/3 от управителите на лечебните заведения бяха подменени. Втора градска и Първа градска бяха доста зле. Благодарение на техните управители в момента нещата вече вървят доста по-добре финансово", категоричен е експертът пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК