Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Едва ли и тази година ще видим намаляване на администрацията, смята Владимир Каролев

Икономистът коментира, че това е трябвало да стане отдавна

03.01.2019 | 20:25 Редактор: Ивайло Николов
Едва ли и тази година ще видим намаляване на администрацията, смята Владимир Каролев

За съкращенията в администрацията напомни премиерът Бойко Борисов на министрите си в началото на първото редовно заседание на кабинета за 2019 година. Планът беше това да стане за две години от 2017 -та насам. В началото на декември миналата година вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че е изпратил писма на колегите си и очаква предложенията им до 20 декември. Дали е получил отговори, не стана ясно.

Икономистът Владимир Каролев пък коментира в студиото на "Денят ON AIR", че не вярва това да стане тази година, защото не вижда и план това да се случи, особено при положение, че ще се създават и нови държавни агенции.

"Просто част от бюрокрацията ще бъде преместена от една бюрократична институция в друга, но не очаквам намаляване на абсолютното число държавни служители", каза Каролев.

Икономистът уточни обаче, че няма предвид учители или други такива служители, а по-скоро, че администрацията в общини, министерства и други институции е изключително раздута.

Пред Bulgaria ON AIR Владимир Каролев коментира и ситуацията с доходите ни. Според него средната заплата у нас наистина не е кой знае колко висока, но поне е станала повече в сравнение с преди години. 

"Няма как да очакваме с 20-30% на година да растат заплатите на всички", отбеляза още той и подчерта, че в някои сектори това се случва и допълни, че има много специалисти в различни сфери, които отдавна получават повече от 2000 лв. за труда си.

Владимир Каролев каза, че друг проблем е и това, че от години висшите училища бълват ненужни кадри като икономисти, юристи, психолози и други, които после не успяват да си намерят работа по специалността.

Той допълни също, че има и още причини за това да се получават ниски доходи или човек да не може да си намери работа по специалността си, но според Каролев при такъв случай, човек трябва да се преориентира.

Гледайте видеото с целия разговор.