Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Детска болница трябва да има, да е готова до 2020 г. - трудно, смята д-р Поповски

Народният представител от "Обединени патриоти" коментира и финансирането в здравния сектор

20.12.2018 | 20:44 Редактор: Ивайло Николов
Детска болница трябва да има, да е готова до 2020 г. - трудно, смята д-р Поповски

Ще има Национална детска болница, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Правителствената болница "Лозенец" трябваше да стене първата Национална педиатрична болница, но това бе отменено с решение на правителството. Идеята е да бъде довършен строежът в двора на "Александровска" болница и това се очаква да се случи до средата на 2020 година.

Според народния представител от "Обединени патриоти" д-р Калин Поповски, това може и да не стане в този срок, но такова лечебно заведение е задължително да има, а най-подходящото място е именно дворът на УБ "Александровска". 

"Това каре е уникално, защото когато се налага спешна бърза консултация, в Александровска болница има всякакви специалисти", посочи той в ефира на "Денят ON AIR"

Д-р Калин Поповски коментира още дефицитите в здравеопазването и големия брой болници, които са в тежко състояние.

Според депутата парите за здраве трябва да са повече, но и да са правилно разпределени. По думите му заради липсата на направления за специалисти, много хора влизат в болница, но само, за да си направят изследвания, което натоварва НЗОК изключително много, защото вместо да се плати за обикновен преглед, се плаща цяла пътека.

"Болниците натрупват дългове не толкова от нерационално управление, а по-скоро от ниските обороти и недофинансираните пътеки", подчерта още д-р Поповски пред Bulgaria ON AIR.

По думите му дефицитите се залагат още с това, че много клинични пътеки се финансират под тяхната себестойност.

Народният представител посочи и това, което според него трябва да се направи, за да се заздрави положението с многото болници в окаяно състояние.

По думите му лечебните заведения са много, в много места липсват специалисти и според д-р Калин Поповски чрез законодателни промени и взаимодействие между здравното и социалното министерство, дейността на тези заведения може да се видоизмени, а не те да бъдат затваряни. 

"За бюджета за Касата също да кажа, такива са възможностите на 8-процентната здравна вноска. Ако решим да увеличим бюджета колкото трябва да бъде, той трябва да бъде просто двоен - 8% от БВП, сега е 4%", категоричен беше народният представител.

Д-р Калин Поповски аргументира думите си с това, че в страните от Западна Европа за здраве се дават около 10-12% от БВП.

Гледайте видеото с целия разговор.