Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Срещите между Румен Радев и Бойко Борисов трябвало да са редовни

Проф. Георги Близнашки беше категоричен, че комуникацията на върха в държавата е задължителна

19.11.2018 | 20:39 Редактор: Ивайло Николов
Срещите между Румен Радев и Бойко Борисов трябвало да са редовни

Няколко дни след като първите мъже в управлението на България премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев изразиха готовността си да се срещнат и да обсъдят проблемите в страната, доклада на Европейската комисия и останалото случващо се в страната, се оказа, че двамата чакат другия да прати покана и към този момент такава среща няма да има.

Бившият служебен министър-председател проф. Георги Близнашки обаче е категоричен, че такъв диалог между мъжете от върха на управлението на страната е задължителен.

"Тя задължително трябва да се случи. Тук диалогът във върха на държавата е нещо необходимо, нещо задължително. Нужен е един конфиденциален диалог, който трябва да се поддържа постоянно. Нужни са регулярни срещи на върха, но трябва да си общуват по-често, за да са наясно кой какво мисли, а не да се обясняват последствие чрез медиите", каза проф. Близнашки в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му от липсата на този диалог всички губят. Бившият служебен премиер коментира още, че сега парламентарната опозиция у нас е слаба, но това не значи, че Румен Радев трябва да се опитва да замени лидерът на опозицията.

"На моменти той става говорител на опозицията, която по една или друга причина не е в състояние адекватно да осъществява своята роля", подчерта още проф. Близнашки.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира политическата ситуация като каза, че управляващите са се изхабили и за да оцелеят трябва да направят някакви промени, а работата на опозицията е да начертае алтернатива.

По димите на проф. Георги Близнашки големият проблем на България е, че има общо изхабяване на политическите партии и въпреки масовите протести БСП не може да вдигне рейтинга си, а сега не наблюдаваме подобно явление.

"Протестиращите не припознават опозицията като алтернатива на днешното управление и това е много тревожно. Това е онзи симптом, който говори за една по-дълбока криза в политическия живот в страната", категоричен беше бившият служебен премиер.

Проф. Близнашки каза също, че е време на Бойко Борисов да се спре със задграничните пътувания и да обърне внимание на това, което се случва в страната.

Гледайте видеото с целия разговор.