Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Зам.-директорът на "Пирогов": Лекарите живеем с тази професия!

Докато не бъдат изписани, пострадалите от инцидента край Своге са с опасност за живота, категоричен е проф. Николай Габровски

28.08.2018 | 20:28 Редактор: Велислав Филипов
Зам.-директорът на

След инцидента край Своге в "Пирогов" постъпиха 6 души, които са на лечение при нас. Не може да сме спокойни за нито един от тях, докато не бъдат изписани. 5-ма са в тежко състояние. За другия пациент, който нямаше много наранявания, се оказа, че не е точно така. За него ще са нужни допълнително интервенции. За изписване на този етап не може да се говори. Всички в момента са в реанимация.

Това каза зам.-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски по повод състоянието на приетите в болницата пострадали от инцидента край Своге, при който загинаха 17 души.

"Имаше хора, за които не може да се направи каквото и да било. Понякога медицината е напълно безпомощна. В такива катастрофи, в които има множество пострадали, бързата помощ е крайно необходима. В 17:12 часа е подаден първият сигнал за катастрофата, в 17:30 всички болници са били предупредени и екипите са били готови за посрещане на пострадалите", заяви зам.-директорът на "Пирогов" в "Денят ON AIR".

По думите му много лекари, когато са разбрали за тежкия инцидент, са дошли по свое желание в болницата, за да подпомогнат медиците на смяна.

"Колеги дойдоха от разходка, от отпуска. Всички знаят, че при тежък инцидент не се знае от какви лекари и колко ще трябват. Дълбоко се развълнувах от този факт. Това е много ясен белег, че хората, които работят, не са просто лекари, те са там, защото живеят с тази професия", отбеляза проф. Габровски.

Според него често при инциденти реакцията на обществото към лекарското съсловие е агресивно, но определено не трябва да се дават присъди предварително.

"Не казвам, че лекарите сме безгрешни, не казвам, че всичко е перфектно. И лекарите сме хора. Обществото ни  трябва да мисли по-зряло, когато става дума за инциденти и медицински казуси. В България се лекува много по-добре от преди 10 години, а още по-добре от преди 20 години. Имаме много добри лекари, те ходят да обучават в чужбина. Има вече и лекари, които започват да се връщат у нас", добави още зам.-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски пред Bulgaria ON AIR.