Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

От НИМХ са непреклонни: Искаме развод с БАН!

Проблемите са от години, но вече придобиха нетърпими измерения, подчерта проф. Христомир Брънзов

15.08.2018 | 20:15 Редактор: Иван Берберов
От НИМХ са непреклонни: Искаме развод с БАН!

Според просветния министър Красимир Вълчев НИМХ иска развод с БАН, но те не дават. Ще се разреши ли конфликтът до 22 август? След тази дата, премиерът Борисов каза, че ще се намеси и ще вземе решение. Утре НИМХ и БАН ще проведат среща. 

"Ние сме сериозни и категорични. От БАН твърдяха, че ние имаме пари, а сега вече никой не се съмнява, че нямаме. Дори се търси причината да нямаме.  Диалог ще има. 89% процента от хората в НИМХ са участвали в допитването. 94% от тях са категорични за напускане на БАН. Това не е някаква емоция. Това е проблем с години наред. Тази година придоби нетърпими размери. Различията ни са сериозни", обобщи директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов.  
 
В студиото на "Денят ON AIR" ученият уточни, че новостите в науката трябва да влязат в практиката, но за това, уви, трябват средства.
 
"Парите, които получихме бяха така дадени, както се дава на един институт, който се занимава с чиста научна дейност. Нощният труд не бе предвиден. Ние нямаме охрана, нямаме чистачки, нямаме поддръжка. Ние не сме чисто научен институт. При нас работата е 24 часа в денонощието", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR. 
 
По изчисленията на проф. Брънзов НИМХ може да издържи до края на август или най-много първата седмица на септември със скорошната финансова инжекция.
 
"Безпаричието пречупва младите кадри, които искат да работят при нас. Единствено ги мотивира любовта към това, което са учили, но тя е временна. Заплатите при нас са максимум до 600-700 лева. Крайно недостатъчни", заключи за финал той.