Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Рушат ли доверието в партиите и институциите казуси от типа "Бенчев - Очите"?

Коментар на журналиста Евгени Петров и политолога Христо Панчугов

10.08.2018 | 20:21 Редактор: Тодор Петров
Рушат ли доверието в партиите и институциите казуси от типа

Правим всичко възможно да си разрушим доверието в институциите. Огромен е проблемът с неравенството, за което говори Корнелия Нинова и изведнъж да застане един такъв човек с "Ролс-Ройс". Това подчерта журналистът Евгени Петров, визирайки общинския съветник от БСП Бенчо Бенчев, който бе обвинен в укривателство на несебърския бос Димитър Желязков.

Бенчев бе сред арестуваните българи при акцията по задържането на Митьо Очите в Истанбул през изминалия уикенд. Сънародниците ни бяха заловени в хотел, а някои от стаите им били резервирани на името на Бенчев.

"Специално на Бенчо Бенчев за много неща не мога да повярвам", отбеляза Петров, според когото версията на Бенчев за контакта му с Митьо Очите е съшита с бели конци. 

"Давал ли е пари Бенчев на БСП или не е давал? Той казва, че е давал. Централното бюро на БСП обаче казва, че не е давал. Може да е давал, но да не са отчетени. Драмата е, че всички в БСП не стават председатели на групата, а става Бенчев, който не е член на БСП. Големият въпрос е срещу какво?!", коментира журналистът в предаването "Денят ON AIR".

Политологът Христо Панчугов е на мнение, че няма как да очакваме различна ситуация "в държава, в която системно се инвестира в разрушаване на институционалността". Според него системно бива инвестирано в това гражданското общество да може да бъде разделено. 

Пред Bulgaria ON AIR политологът посочи, че държавата на места е отгледала различни феодали. Панчугов очаква прокуратурата да бъде следена много внимателно по казуса "Бенчев - Очите".

"През последните години се плъзгаме по повърхността на проблемите. Занимаваме се с популизъм или с ремонти на парче. Така и не се проведе смислен разговор как да се финансират политическите партии в България", коментира политологът.

Гледайте видеото с цялата дискусия.