Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Цялата държавна власт в ръцете на Ердоган - опасно ли е това?

Турският президент официално встъпи в длъжност, полагайки началото на нова система на управление

09.07.2018 | 20:41 Редактор: Лазарина Колчагова
Цялата държавна власт в ръцете на Ердоган - опасно ли е това?

Турският президент Реджеп Ердоган официално встъпи в длъжност, като положи клетва на първото заседание на новоизбрания парламент на страната. 

Той положи началото на нова система на управление - цялата държавна власт в Турция сега е в ръцете на президента, премахвайки длъжността премиер и намалявайки броя на министрите. 

"Основният въпрос е дали и докога Западът ще си затваря очите при този турски тип демокрация", заяви бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов.

Той допълни, че в момента под една или друга форма има "затваряне на очите", като причината са частни икономически интереси.

"Турция осъзнава, че не може без Запада. Турската икономика е експортно ориентирана. Над една трета от външната търговия на Турция е със Запада. След изборите имаше известни сигнали от Европейския парламент: първо - преобладава мнението да се премахне безвизовото пътуване на турски граждани и второ - имаше изявление, в което се предложи да бъдат замразени преговорите с Турция за членство в ЕС, които започнаха 2005 г. Преди референдума миналата година имаше предложение направо да се прекратят преговорите", каза още Георги Димов в "Денят ON AIR".

Бившият генерален консул напомни, че Ердоган получи над 10% от националистите и подчерта, че опозицията "се предаде, "полегна" пред Ердоган".

Според Димов, трудно ще се решат проблемите с кюрдите както в Турция, така и зад граница. 

"Кюрдският проблем съществува, но не съм любител на конспиративни теории. Въпреки това в тежката влакова катастрофа от вчера, може да има и друго обяснение", предположи Георги Димов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Дипломатът подчерта, че въпреки шумните тържества покрай победата, за пръв път Ердоган е принуден да работи с националистите. 

Според него, извънредното положение в съседната страна няма да бъде отменено, но и няма да бъде продължено. 

"Във Франция също имаше извънредно положение, но вие чували ли сте да са заглушавани медиите, или пък в САЩ някой от президентите да е бил шеф на демократите? Всичко отива в едни ръце и това е много опасно", предупреди Димов.

Бившият консул увери, че при това положение не можем да очакваме никаква промяна във външнополитическия курс на Турция, като допусна дори изостряне на диалога със Запада от турска страна.

Гледайте целия разговор във видеото.