Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Законът за частната охранителна дейност щял да затвори бранша

Според бизнеса, новата нормативна уредба ще пречи на фирмите да си вършат работата

01.05.2018 | 20:56 Редактор: Ивайло Николов
Законът за частната охранителна дейност щял да затвори бранша

Новият Закон за частната охранителна дейност заплашва да затвори бранша. За това алармира Татяна Иванова, изпълнителен директор на Индустриален клъстер "Сигурност". Според нея всички смятат частните охранители за отдел на МВР, а това си отделен икономически сектор.

"Нито едно от предложенията на бранша не беше взето предвид, стана по-зле", каза в студиото на "Денят ON AIR" Иванова, която обясни, че новият Закон за частната охранителна дейност променя така бизнеса, че няма фирма, която да може да изпълни всички изисквания и да работи нормално.

"Всички гледат на нас, като на отдел от МВР. Ние сме частен бизнес. Получава се свръхрегулация. Имаме административни, регулаторни тежести. Броят на лицензите се увеличи", подчерта Татяна Иванова пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни, че браншът на частните охранители иска нов закон, който да е съвременен, устойчив и да не нарушава европейското право, както се получава със сегашния. По думите ѝ настоящата нормативна уредба не може да работи.

Татяна Иванова предупреди също, че са възможни протести и че ще има изкривяване на пазара, защото законът ще въздейства не само върху компаниите от сектора, но и върху много други.