fallback

Претенциите на бизнеса за цената на тока били основателни

Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев ефектът от енергийната борса ще става още по-голям

08.02.2018 | 20:15 Автор: Ивайло Николов

Претенциите на бизнеса към цените на електроенергията на енергийната борса са основателни. Това смята депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Още в края на миналата година представителите на бизнеса започнаха да заплашват с протести заради високата цена на електроенергията, която плащат на търговците на енергийната борса. След среща с премиера Бойко Борисов тази седмица, на която присъства и председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев, протестът беше отменен.

Според Добрев е нормално фирмите да са недоволни от това, че има малко продавачи на енергия на борсата и че всички те я продават на еднакво висока цена. По думите му ефектът от свободната продажба на електроенергия на енергийната борса вече се усеща и ще се засилва.

"Все още има последствия от това, което направиха тези търговци в края на миналата година. Бизнесът получава оферти от 4-5 търговеца, които са купили цялото количество енергия и които му предлагат едни и същи цени. 118-120 лева-цени, които нямат нищо общо с реалността, при положение, че това количество е закупено август и септември за двойно по-малко пари", обясни бившият енергиен министър в студиото на "Денят ON AIR".

Делян Добрев подчерта още, че цената вече е паднала и че ефектът от енергийната борса ще бъде още по-голям, когато продавачите на електроенергия на свободния пазар станат много повече и пазарът ще стане по-добре функциониращ. За да се увеличи бройката трябват и законови промени.

"Мисля, че най-добрият начин беше да имаме нов закон за енергетиката, но тъй като такъв нямаме към момента, а въпросът е спешен, ще направим промени в съществуващия закон, които ще внесем аз и колеги народни представители", заяви Делян Добрев пред Bulgaria ON AIR. Той обясни още, че според него ще бъдат нужни около 2 седмици за изготвяне на предложенията за промени и след това до 30 дни, за да бъдат приети на две четения в Народното събрание. 

Вижте още във видео

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback