Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Истанбулската конвенция ще бъде ратифицирана, настоя активист

Джендър: Наборът от социално приети приумици, които следват биологичния пол в обществото, обясни Велина Тодорова

12.01.2018 | 20:10 Редактор: Иван Берберов
Истанбулската конвенция ще бъде ратифицирана, настоя активист

Конвенцията на Съвета Европа, която се отнася за борбата срещу насилието над жени, по известна като Истанбулската конвенция, е в парламента. Европа настоява тя да бъде подписана, но някои родни партии и организации се поставиха твърдо против гарантирането на правата на жените чрез тази конвенция. 

"Следващата стъпка е ратификацията, няма как да не се случи. Дори проведохме протест в защита на конвенцията. Не знам до колко тя е притеснила българските граждани, но политически организации, които и преди са били против държавата да дава "прекалени" права на децата и жените – със сигурност. Имаме различни възгледи и трябва да се уважаваме, но е хубаво, че ще се ратифицира“, отбеляза Велина Тодорова от Комитета за правата на децата в ООН. 

В студиото на "Денят ON AIR" тя обясни, че "джендър" или така нареченият „социален пол“ означава наборът от социално приети приумици, които следват биологичния пол в обществото, а не както някои погрешно разбират – фундаментално различен биологичен пол. 

"Политическите сили, които се обърнаха срещу конвенцията, възприеха кухите аргументи на частните организации. Гласувалите срещу конвенцията са гласували и срещу програма за защита от домашното насилие. Това сочи, че няма никакви мерки. Тази програма предвижда социални услуги, средства и обучение в училище с цел превенция на насилието над жени и деца", посочи Геновева Тишева от Българския център за джендър изследвания.

Пред Bulgaria ON AIR Тишева подчерта, че няма никаква видима инициатива, че се прави нещо свързано с борбата с домашното насилие. И поясни, че конвенцията няма да реши мигновено проблемите, а ще принуди държавата да приложи и следва редица мерки, бранещи неприкосновеността на жените и децата.