fallback

Иран е полето за сблъсък между световните лидери, твърди експерт

Основният фактор за протестите в арабската страна е икономически, категорични са проф. Георги Георгиев и Мартин Табаков

05.01.2018 | 20:25 Автор: Велислав Филипов

Причините за протестите и случващото се в Иран засега не могат да се кажат, но мнението ми е, че те са инспирирани отвън. В момента територията на Иран е полето за сблъсък между световните лидери. Това, което се случва в страната, е част от Арабската пролет. Така журналистът и анализатор проф. Георги Георгиев коментира протестите срещу режима в Иран в студиото на "Денят ON AIR".

Припомняме, че в края на миналата година в Иран избухнаха множество протести. Недоволството бе насочено срещу вдигането на цените на някои хранителни стоки, като впоследствие протестите придобиха политически оттенък заради високата безработица и инфлация. В демонстрациите вече загинаха най-малко 22 души, а стотици са ранени. 

Според професора една от основните причини е енергийният фактор, защото в страната са навлезли десетки западни компании заради нефтените и газови находища, а това поражда напрежение сред обществото.

"След падане на ембаргото Иран рязко ще увеличи интензитета на работа в енергийния сектор. Това е една от най-богатите страни на нефтени находища в ОПЕК. Арабската държава иска да спечели от целия този енергиен ресурс, защото все пак се намира на второ място по газови залежи в света", категоричен бе Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

В студиото, за да коментира темата бе и анализаторът Мартин Табаков. По думите му режимът в Иран може да тушира всякакъв вид протести ако поиска, но до този момент не го прави заради редица фактори. 

"Имаме конкретна позиция от САЩ, които подкрепиха протестиращите. Русия пък заяви, че е на страната на режима в Ирак. Европейският съюз закъсня със своята реакция, но излезе с умерена позиция и не зае страна", отбеляза Табаков в "Денят ON AIR".

Той не смята, че протестите в Иран не са инициирани от външна намеса, а точно обратното - недоволството почнало от религиозни и консервативно настроени общности в арабската държава. 

"САЩ и Русия не могат да предизвикат случващото се. Американската гледна точка трябваше определено да е по-умерена, защото застанаха на страната на протестиращите. Това умело пък се използва от режима в Иран и от руснаците. Основната причина за безредиците е икономическа. Стана ясно, че петролните продукти за местните ще поскъпнат, а финансирането за военни организации ще се увеличи", отсече експертът. 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback