Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Има ли политическа воля, ще има и втори лифт в Банско, твърди експерт

Андора е по-малка от Вълчи дол, а има повече лифтове от България, възмущава се бившят зам.-министър на туризма Бранимир Ботев

18.12.2017 | 20:35 Редактор: Тодор Петров
Има ли политическа воля, ще има и втори лифт в Банско, твърди експерт

Трябва само политическа воля, за да бъде изграден втори лифт в Банско. На това мнение е бившят зам.-министър на туризма Бранимир Ботев.

"Правните аргументи са изчерпани, икономическите аргументи са ясно против натиск от "Зелените". Нещата опират до политическата воля - или има някой, който да приеме решението, или няма", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Преди дни природозащитниците излязоха на пореден протест срещу построяването на втори лифт в курортното градче. Кметът на Банско Георги Икономов пък ги обвини, че не мислят за развитието на района и посочи пред Bulgaria ON AIR, че банскалии са разочаровани от забавянето на проекта.

"10 години трае цялата тази сега, а концесията е започнала от времето на Иван Костов", посочи Бранимир Ботев в предаването "Денят ON AIR". Той подчерта, че на всяка среща по темата се обсъждат едни и същи въпроси, а критиките и питанията се насочват много избирателно.

Бившият зам.-министър припомни на правителството, че има нормативен документ, където по думите му ясно е посочено, че до 2030 г. България трябва да има още 65 лифта на базата на съществуващите ски зони, курорти и потенциал. 

"В момента България има 110 лифта, влекове и други съоръжения, от които 1/3 не работят. Андора, която е по-малка от община Вълчи дол, разполага с повече лифтове от България - 114", даде пример Бранимир Ботев.

Той настоя, че зимният туризъм носи 4 пъти повече пари от летния туризъм, а България има потенциал да поема 1,2 млн. - 1,4 млн. туристи годишно, но в момента поема едва 300-400 хиляди.

Ботев е на мнение, че приоритетите на държавните институции тотално се разминават с исканията и проритетите на хората. Той изрази силното си желание да се намери политическа воля, защото туризмът е най-бързо развиващата се сфера в България и е ключов поминък за много общини.