Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В БСП недоволни, искали да чуят имена на подслушвани политици и журналисти

Или има бум на престъпност в тези среди, или става въпрос за контрол, посочи социалистът Иван Иванов пред Bulgaria ON AIR

06.12.2017 | 20:05 Редактор: Тодор Петров
В БСП недоволни, искали да чуят имена на подслушвани политици и журналисти

Темата за неправомерното подслушване със СРС-та е била "грижливо отхвърляна" от управляващите. В това е убеден депутатът от "БСП за България" Иван Иванов, който не скри разочарованието си пред Bulgaria ON AIR, че провелото се днес заседание по горещата тема не е било закрито.

Шефът на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства Бойко Рашков обясни от трибуната на Народното събрание, че не всички, спрямо които са използвани "бръмбари", са били уведомени.

Той представи данни, от които стана ясно, че за 2016 г. са подслушвани и наблюдавани близо 5000 лица и обекти - с близо 22% повече от предходната година. Припомняме, че опозицията искаше заседанието за СРС-тата да бъде закрито, но предложението не бе прието.

"Стана ни ясно, че целта е да не се чуе пълната информация от г-н Рашков. Желанието ни беше да видим кои са тези политици и журналисти, срещу които неправомерно са прилагани СРС-та", посочи Иван Иванов в предаването "Денят ON AIR"

Според него е било напълно възможно да бъдат споменати конкретни имена при закрито заседание по темата. Рашков не би си позволил да прави внушения и неверни заключения, защото знае, че носи отговорност за своите думи, убеден е социалистът. 

Гостът на Владимир Сиркаров цитира изнесените от Рашков данни, че 10% от подслушваните лица са журналисти, политици и магистрати. 

"Или има бум на престъпност в тези среди, или става въпрос за контрол. По-смущаващото беше, че почти няма прилагане на СРС-та по корупционни престъпления", заяви възмутено народният представител от БСП.

Иван Иванов обяви, че от БСП са готови да обсъдят законодателни промени за използването на СРС-та.

Вижте видеото с целия разговор.