Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Социолог: Въпреки моралната криза, коалицията е стабилна

Провал на обещанията в Бюджет 2018 ще възбуди напрежението в обществото, каза политологът Димитър Димитров

24.10.2017 | 20:16 Редактор: Иван Берберов
Социолог: Въпреки моралната криза, коалицията е стабилна

Стабилността на коалицията и опозицията 

"Сегашната коалиция е стабилна. Има скандали между отделни политици и различни групи в обществото, но напрежение между управляващите не се вижда. Хората са заредени с доста негативизъм. Твърде лесно може да се възбудят емоциите и да се отприщи това недоволство към управляващите. В обществото има морална криза. Ако погледнем близката политическа ситуация в следващите избори ще видим, че борбата ще е предимно в центъра. Основните играчи ще са отново ГЕРБ и БСП, след тях "Патриоти", ДПС, "Воля", като всеки ще търси своето парче власт", посочи социологът Васил Тончев.

В студиото на "Денят ON AIR" политологът Димитър Димитров отбеляза, че в лицето на лидера на БСП Корнелия Нинова, партията е придобила по-обособена "физиономия".

"Има феномен, който подценяваме. Революциите се случват не когато положението е най-тежко, а когато очакванията на хората рязко нарастват. В нашия случай очакванията са подхранени от изненадващите увеличения в заплатите на редица сектори в Бюджет 2018. Ако тези очаквания не бъдат покрити, това напрежение може да се катализира", поясни той и допълни, че стига "Обединени патриоти" да не се откажат от идеята за пълен мандат, коалицията ще остане цяла. 

Бунтът в авиобаза "Граф Игнатиево"

"В основата на този казус лежи неяснотата за ремонтираните двигатели на самолетите. Това е първоизточникът на проблема. Модернизацията на армията е нещо, което все някога трябва да се случи. Още от 2003 г. се говори за закупуване на нови самолети. Тази тема е толкова отлагана, че вече е неизбежна", категоричен бе Димитров пред Bulgaria ON AIR, а Тончев прибави, че все още не е ясна платформата, която летците от "Граф Игнатиево" ще защитават.

Обединението в дясно

"Това, което се случи на последните избори бе извън здравия разум. Ще отнеме време да премине шока от този абсурд. Обединението в дясно е далеч. Първо трябва да започнат да си комуникират публично помежду си отделните десни партии", подчерта политологът Димитър Димитров.