Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолог: Курц за Австрия е като Макрон за Франция

Отблъсна ли Европа националистическите партии? Коментар на Христо Панчугов и Страхил Делийски

16.10.2017 | 20:15 Редактор: Иван Берберов
Политолог: Курц за Австрия е като Макрон за Франция

Консервативната народна партия, водена от най-младия лидер в Европа - Себастиан Курц, спечели изборите в Австрия. 

"Слуващото се в Австрия е една общоевропейска тенденция към радикалната популистка десница. Курц в рамките на кампанията избра да се радикализира и да изговори голяма част от дневния ред на крайнодясната "Партия на свободата", но по малко по-приемлив начин. Някои наричат това опит за опитомяване на десницата", обясни политологът Страхил Делийски в студиото на "Денят ON AIR".

"Към този момент големият въпрос е коя ще бъде партията на второ място, тъй като предстои да се преброят бюлетините от чужбина. Но резултатът не е изненадващ. Въпреки че изгубиха, социалдемократите са тези, които по-често са управлявали Австрия. Техният резултат е последствие от политиката им в последните няколко години и от икономическата криза", отбеляза политологът Христо Панчугов. 

Делийски допълни, че демократичният процес в Европа продължава да бъде мотивиран от хипер-опростеното изказване на проблемите на Стария континент. "Това според мен е изводът, на който трябва да обръщаме внимание, тъй като не мисля, че нещата са чак толкова елементарни", добави той.

Според Панчугов редица държави са доказали, че крайнодесните партии все още не могат да вземат превес над управлението.

"В Холандия спечели чисто нова партия, която надделя над тяхната крайна десница, същото видяхме и във френските избори. Курц е същото за Австрия, което бе Макрон за своята държава", подчерта политологът пред Bulgaria ON AIR.

"Себастиан Курц е част от една заформяща се мода – по-консервативно отношение на равнище култура и социум, съчетано с либерално отношение към икономиката. Сърцата на избирателите в Австрия бяха спечелени от силното проблематизиране на очевидните предизвикателства за Общността", посочи Страхил Делийски.