Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Как да преборим неравенствата, по които сме първи в Европа?

Николай Драганов и Димитър Божилов търсят отговора в ефира на Bulgaria ON AIR

12.10.2017 | 20:25 Редактор: Жанета Нейкова
Как да преборим неравенствата, по които сме първи в Европа?

Днес лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев заяви в Брюксел, че "Европа трябва да бъде по-социална", изброявайки няколко приоритети, един от които бе битката с неравенствата.

Такава борба се води вече и в България чрез гражданската инициатива "Да спрем машината на неравенството!"

Журналистът Николай Драганов, гост на "Денят ON AIR", е част от инициативата, която иска преразпределяне на данъчната тежест в България, като основното, за което настоява е необлагаем минимум, в размер на минималната работна заплата и диференцирани ДДС ставки за стоки от първа необходимост.

Драганов заяви, че голяма група от хора оставят подписа си под мерките, поставени в гражданската инициатива и всички събрани такива ще бъдат внесени в Народното събрание за разглеждане от депутатите.

"Това е първата стъпка към намаляване на неравенствата. По данни на "Евростат" неравенството у нас е най-голямото в цялата Европа", подчерта журналистът.

Другият гост на Bulgaria ON AIR - юристът Димитър Божилов направи кратък анализ за европейските политики, като обясни, че в самата си същина ЕС се основава на християнските ценности, които са утвърдили цивилизацията на Стария континент, като една от тях е съпричастността.

"Аз съм убеден, че по един или друг начин пътят към съпричастността ще бъде намерен, защото неравенството е нещо преодолимо. Трябва да има развитие чрез еволюция, което първо, предполага участието на обществеността, а след това идват и политическите решения", категоричен е Божилов.

Николай Драганов е уверен, че това са правилните стъпки за постигане на успех с преразпределянето на данъчната тежест у нас, като припомни, че най-големите данъкоплатци в България са обикновените хора, тъй като основният приток в хазната идва от ДДС.