Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Релокацията на бежанците трябвало да започне от Турция и Либия

Мигрантите да се разпределят преди влизането си в Европа, категоричен бе бившият вътрешен зам.-министър Филип Гунев

07.09.2017 | 20:03 Редактор: Иван Берберов
Релокацията на бежанците трябвало да започне от Турция и Либия

Бежанският натиск става все по-голям проблем за Европа. Старият континент започва да има нужда от нов механизъм за мигрантско релокиране, тъй като сегашният от 120 хиляди бежанци е преместил само 30 хиляди. Проблемът е, че мигрантите трябва сами да поискат да бъдат преместени в някоя държава, а те желаят да се установят единствено в Германия или Швеция. 

Механизмът за релокиране трябва да започне още от корените на проблема. Турция, Либия и Йордания са залети най-силно от бежанската вълна. Разпределянето на преселниците трябва да започне още преди да са влезли в Европа. Това каза бившият заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев. 

"Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия) се възпротиви на предложенията за нов механизъм за бежанско релокиране. Основният фокус са "порталите" към Европа, които са Турция и Либия. Но в Либия е трудно да се овладее положението, тъй като терористичната групировка "Ислямска държава" контролира голяма част от страната", обясни той в студиото на "Денят ON AIR".

Гостът отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че предстоящото ни председателство на Съвета на ЕС е реалният шанс да повлияем на решаването на този конфликт. 

"Като председатели не можем да правим предложения, които са в националния ни интерес. Трябва да намерим общо решение на проблема, с което всички ще са съгласни. Преди нас Словакия не успя. Не знам ние доколко можем да се справим", посочи бившият зам.-министър.