Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Държавата е безпомощна срещу престъпността, отсече депутат от БСП

Пред Bulgaria ON AIR Антон Кутев изрази опасенията си, че това би довело до неконтролируеми и необратими последици

26.07.2017 | 20:50 Редактор: Василена Василева
Държавата е безпомощна срещу престъпността, отсече депутат от БСП

Ужасяващо е, че държавата е безпомощна. На практика се оказва, че тя не е в състояние да се намеси в ключовите си дейности, каквато е сигурността, заяви в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от БСП Антон Кутев.

"Проблемът с престъпността е огромен. Но той е проблем на министъра на вътрешните работи. Когато съответните институции не са в състояние да раздават правосъдие и загубят монопола върху насилието, хората започват сами да се борят. А това от своя страна води до неконтролируеми и необратими последици", категоричен бе гостът на Кузман Илиев.

Повод за дискусията в студиото станаха зачестилите прояви на агресия през последните няколко дни. Посред бял ден в центъра на София маскирани жестоко пребиха нотариус Валентина Механджийска и нейната дъщеря. 

Вчера пък журналистът Иво Никодимов беше нападнат в района на Орлов мост малко след 15 ч., а извършителите и мотивите и за двете престъпления не са известни.

Пред Bulgaria ON AIR Кутев посочи, че е крайно необходимо да се предприемат по-строги мерки и да бъдат въведени реформи в системата на МВР, тъй като и проблемът с битовата престъпност остава на дневен ред.

Той призова за увеличаване на броя на полицаите, най-вече по малките населени места. И допълни, че несъмнено трябва да бъдат отделени повече пари за техните заплати, да се закупи по-добро оборудване и най-вече да се промени цялостното отношение и нагласа на обществото към органите на реда.

"Бунтът на полицаите не е случаен. Нека си дадем сметка, че тези хора наистина ни пазят и рискуват живота си", отсече социалистът.

А във връзка с политическите дебати около "суджукгейт", представителят на левицата посочи, че се чувства "ужасен" от скандала.

"Недопустимо е един депутат да изнудва местния бизнес години наред по подобен начин. Омерзен съм от цялата ситуация, защото не може българската политика да се превърне в разговор за суджук", възмути се Кутев.

Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов. Той беше обвинен за оказван натиск на полицаи, прокуратура, държавни дружества и частни търговци. 

Мартинов е използвал и името на премиера Бойко Борисов, за да изнудва търговец от Добрич за 4 тона суджук, пастърма и филе "Елена". А последвалата проверка показала, че нито едно от изброените не достигнало до Борисов.