Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Предложение: Базови заплати за учените ни, за да не бягат в чужбина

Не може да има 2 млрд. лева за саниране и да няма 50-60 млн. лева за наука, настоя проф. Анелия Клисарова от БСП

13.07.2017 | 20:18 Редактор: Тодор Петров
Предложение: Базови заплати за учените ни, за да не бягат в чужбина

Предложените промени в Закона за развитие на академичния състав предизвикаха раздори в парламента. 

В предаването "Денят ON AIR" проф. Анелия Клисарова обяви, че от БСП предлагат базови заплати, от които учените да започват работа. По думите й сумата е смешна за държавния бюджет - между 65 и 70 млн. лева. Тя е категорична, че не са много университетите, които трудно биха постигнали тези минимални прагове.

"Базовите заплати на учените в България трябва да бъдат обвързани с минималната работа заплата като сигурност. Сега учените са наравно с тези със средно образование. Не може една държава да има 2 млрд. лева за саниране и да няма 50-60 млн. за наука", заяви категорично депутатът от БСП пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че статистиката е страшна и докато броят на учените в Европа расте, то нашите учени напускат страната. 3 пъти по-малко са докторантите в България в сравнение със страните от ЕС, стана ясно от думите на госта на Кузман Илиев.

"Няма как да има реформа в образовованието и то да е приоритет без да има финансиране. Трябва да се промени Законът за училищното и предучилищното образование, за да има равен достъп до качествено образование", каза още проф. Клисарова.