Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Държавата започва да задържа всяко дете в училище

Ще бъде сформиран екип навсякъде, където има учебно заведение, заяви Галя Захариева от ГЕРБ пред Bulgaria ON AIR

05.07.2017 | 20:11 Редактор: Жанета Нейкова
Държавата започва да задържа всяко дете в училище

Министерският съвет прие създаването на механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. "До 20 август трябва да бъде сформиран екип във всяко едно място, в което има училище." Това заяви Галя Захариева от ГЕРБ в "Денят ON AIR" по въпроса с приетото решение. 

"Екипът ще се състои от представители на местната власт, на регионалното управление, социалните служби и полицията. Целта им е да подкрепят местната власт в обхващането на всички деца, които са в задължителна училищна възраст", поясни депутатът пред Bulgaria ON AIR.

Захариева обясни също, че функциите на всеки един от представителите се състоят в това да открие децата, които би трябвало да посещават училище по настоящите им адреси, след което да разговаря с родителите и да се открият причините за отсъствието на учениците.

"Социалните служби са тези, които ще направят оценка на риска и ще определят съответните мерки, с които трябва да се подкрепи семейството. Ако проблемите са от друго естество и детето не се намира в дома си, тогава полицията ще се намеси", твърди Галя Захариева.

Политикът подчерта, че това е стъпка, която много категорично потвърждава решението на правителството да изпълни един от основните си ангажименти, заложени по време на кампанията на ГЕРБ.

"Целихме да открием и приложим всички мерки за намаляване грамотността и справяне с един от най-големите проблеми в образованието - отпадащите деца от училище и лишените такива от образование", посочи Захариева и допълни, че този механизъм е насочен към това да засили активната дейност на общините, директорите, учителите, но и да интегрира действията между различните институции, които могат да се намесят в тази ситуация.