fallback

Недостиг на квалифицирана работна ръка у нас

Политиците не бива да се месят в икономиката, заявиха Димитър Манолов и Ангел Марчев пред Bulgaria ON AIR

19.06.2017 | 20:08 Автор: Иван Берберов

Няма по-сляп от този, който не иска да види. Високо квалифицираната работна ръка е възможно да работи евтино само по време на диктатура. Няма как квалифицирани кадри да работят за никакви пари. Именно те са силната страна на пазара на труда, а не достигат.

Това каза Димитър Манолов, председател на КТ "Подкрепа" в студиото на "Денят ON AIR". 

"Ние създадохме в България отвратителна обществена среда. Обясняваме си колко е гадно тук, какви сме кретени всички, колко е корумпирана държавата ни. Но не само у нас е така. Мнението ни за нас самите е много ниско. Ако не се откъснем от самоунищожението, което си създаваме, няма надежда. Трябва да спрем да говорим само за лошото“, посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Негов събеседник бе преподавателят в УНСС Ангел Марчев. Според него има няколко фактора за липсата на квалифицирана работна ръка.

"Единият фактор е демографски, вторият е образованието, третият е, че хората, които са напуснали държавата ни и са родили децата си в чужбина, не виждат потенциал в родината си – липсва чувство за справедливост", обясни преподавателят.

Запитани по какъв начин политиците могат да помогнат за подобряване на пазара на труда, те бяха единодушни – като не се месят!

"Проблемът е, когато съдията е баща на единия от вратарите на двата отбора. Също така трябва да си променим манталитета. И при хубави закони, ако хората не ги спазват – няма смисъл", отбелязаха те.

И добавиха, че сега у нас работи първата генерация собственици – често по партийна линия, а не по квалификация. 

"След тях може да се надяваме за ефективна промяна, но ще ни трябват поне 15 години. В крайна сметка, пазарът ще ни излекува", заключиха гостите.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback