Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Съмнения за злоупотреби се родиха в Агенция за българите в чужбина

"Тук има огромен проблем, 18 години всеки си тълкува закона както си иска", възмущава се Спас Ташев от "Воля" пред Bulgaria ON AIR

08.06.2017 | 20:27 Редактор: Жанета Нейкова
Съмнения за злоупотреби се родиха в Агенция за българите в чужбина

Депутатът от "Воля" и председател на Комисията за българите в чужбина, Андон Дончев и народният представител от Обединените патриоти Юлиян Ангелов влязоха в конфликт в парламента, заради предложени промени в Закона за българите в чужбина. "Воля" представи нови идеи за издаването на удостоверения за гражданство, а патриотът каза, че жалбите, за които говори Дончев са адресирани от Украйна.

"Конфликтът за функционирането на Агенцията за българите в чужбина сега е по-ясно изразен, защото сблъсъкът е на парламентарно ниво, но той не е нов. Тук има огромен проблем", каза в студиото на "Денят ON AIR" Спас Ташев, съветник в партия "Воля" и експерт по европейска миграционна политика.

Той твърди, че действията на българската държава се уповават на закон за българите, живеещи извън България, приет още през 2000 г. 

"Проблемът е, че той е писан в други условия, а сегашните са коренно променени. Вече 18 години няма правилник за приложение. 18 години политическите партии в България не намериха воля да разработят такъв и всеки си тълкува закона както си иска", възмущава се Ташев.

Думите му доведоха до въпроса дали не назряват съмнения за корупция, на което експертът отговори, като даде пример:

"Справка, предоставена от държавната Агенция за българите в чужбина показва, че през 2015 г. са подадени 17 хил. заявления, а са издадени 22, 500 удостоверения. Тоест, има 5, 500 удостоверения в повече, без хората да са подали заявления за това".

Спас Ташев обясни още пред Bulgaria ON AIR, че "Воля" е оглавила председателството на Комисията за политиките на българите в чужбина и след това към председателя Андон Дончев са били изпратени няколко сигнала.

"На базата на тях се предизвика обществен и медиен интерес и, бяха направени проверки, за да се разбере някъде върви цялостната държавна политика по този въпрос", поясни експертът.