Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ердоган проверява червените линии на Тръмп, смята анализатор

Мартин Табаков: САЩ не биха рискували Турция да бъде изключена от НАТО

01.05.2017 | 20:53 Редактор: Тодор Петров
Ердоган проверява червените линии на Тръмп, смята анализатор

С военновъздушните атаки на Турция в Северна Сирия и в близост до Ирак Ердоган иска да провери къде минават червените линии на американския президент Доналд Тръмп. Това мнение сподели в предаването "Денят ON AIR" политическият анализатор Мартин Табаков.

Според госта на Bulgaria ON AIR държавният глава на Турция настоява турските сили да участват в освобождението на Рака за сметка на кюрдския фактор. "Атаките в Северна Сирия и Ирак не бяха съгласувани с Русия и САЩ. Ердоган бе окрилен, че Тръмп бе един от първите западни лидери, които му се обадиха да го поздравят за референдума", поясни той.

Мартин Табаков не смята, че Турция би могла да бъде изключена от НАТО. По думите му САЩ не биха рискували с лека ръка отпадането на ключов фактор като Турция. 

"Това би било и изключителен коз за Русия", отбеляза гостът на Владимир Сиркаров.

Политическият анализатор отчита повишен интерес от страна на Тръмп към събитията в Северна Корея. Според него в Близкия изток има смяна на инструментариума на американския президент, но трябва да мине още малко време, за да видим дали има промяна на целите.

"Ще ми се бъдещата външа политика на България да бъде повече в реални действия, а не на кръгли маси. Хубавото е, че тази мини политическа криза, която бе създадена,  не успя да повлияе на кондицията в председателството на ЕС", каза още Табаков.