Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Изборите във Франция няма да изложат на риск Европа

Слави Василев коментира пред Bulgaria ОN AIR президентската битка между Льо Пен и Макрон

01.05.2017 | 20:38 Редактор: Василена Василева
Експерт: Изборите във Франция няма да изложат на риск Европа

Дори и Льо Пен да спечели президентската надпревара във Франция това едва ли ще доведе до Frexit и бъдещето на Европа няма да бъде изложено на риск. Това коментира експертът по международна политика Слави Василев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него французите са доста колебливи в своя избор, тъй като се наблюдава сериозна нестабилност в доверието на френското общество към политическия елит. Това обяснява и факта, че Марин льо Пен се оказа доста силен противник на първия тур, стана ясно още от думите на Слави Василев.

Пред Bulgaria ON AIR експертът посочи, че ако Льо Пен спечели изборите, ще трябва да разчита на мнозинство в следващия парламент. Според него обаче е малко вероятно тя да получи такова.

"Независимо кой ще бъде избран за президент, във Франция ще има силно правителство, което да балансира резките завои, които някои от кандидат-президентите биха могли да направят", категоричен бе Слави Василев.

Той подчерта, че френските избори са от изключителна важност за Европа, защото Франция, като една от шестте държави, подписали Римския договор, е една от водещите сили.

Относно сблъсъците в Македония той коментира, че консенсусът между политическите формации в страната е изключително важен. По думите му установеният конституционен ред в Македония трябва да се уважи и трябва да бъдат намерени решения по начина, по който е разписано в Конституцията.