Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Не президентските, а парламентарните избори ще бъдат съдбоносни за Франция

До това заключение доведе дискусията на Христо Панчугов и Катя Христова пред Bulgaria ON AIR

24.04.2017 | 20:49 Редактор: Жанета Нейкова
Не президентските, а парламентарните избори ще бъдат съдбоносни за Франция

Не президентските, а по-скоро парламентарните избори през юни във Франция ще се окажат съдбоносни за страната. До това заключение доведе анализът на гостите в студиото на "Денят ON AIR".

"През юни, когато се стигне до парламентарните избори, трябва да се даде отговор на основния въпрос дали двете големи партии в страната ще могат да върнат доверието на избирателите, така че да си осигурят мнозинство в следващия парламент", каза политологът Христо Панчугов.

Според него това до голяма степен ще предупредели степента, до която следващият президент ще може да прокара която и да е от политиките си. 

Политическият анализатор Катя Христова посочи пред Bulgaria ON AIR, че като голям интерес се очаква какво ще бъде съотношението на политическите сили след парламентарните избори във Франция. 

"Макар и центрист, бъдещият очакван президент ще трябва да консолидира ясни политики около една цел и тя е запазване ролята на Франция като стожер на европейския политически процес", смята тя.

Освен това, Христова отбеляза, че никога в съвременната история на страната не е имало такъв спад в подкрепата на двете основни формации на президентски избори. Политическият анализатор е на мнение, че това ясно сигнализира за умора в едно "толкова политизирано общество, каквото е френското".