Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Без мажоритарния вот в споразумението на ГЕРБ и "Обединени патриоти"

По темата ще има дебат в Народното събрание, заяви Цвета Караянчева

19.04.2017 | 20:55 Редактор: Мария Аладжова
Без мажоритарния вот в споразумението на ГЕРБ и

Въвеждането на мажоритарно гласуване няма да бъде част от коалиционното споразумение между ГЕРБ и "Обединените патриоти". Това заяви в "Денят ON AIR" избраната за зам.-председател на новия парламент Цвета Караянчева.

"Темата остава проблемна, защото колегите от "Обединени патриоти" имат друго мнение по въпроса", коментира тя. 

Вместо това ще има дебат в Народното събрание, след който ще се гласува за приемане или отхвърляне на мажоритарния вот.

Поведението спрямо Турция също не намира общото решение на двете партии, стана ясно още от разговора в студиото на Bulgaria ON AIR. Позицията на ГЕРБ е, че прагматичен поглед към Турция трябва да има, но същевременно България следва да се придържа към дипломатичния тон със съседни държави, посочи Караянчева.

Тя побърза да уточни, че всяка седмица управляващите ще имат коалиционни съвети, на които ще "изчистват" всяка една от темите, за да стигат до общи позиции:

"Надявам се в този парламент да се научим да разговаряме и да се обединим за общите приоритети, които сме си поставили, както за Председателството на Съвета на ЕС, така и за национално-отговорни теми".

И още новият зам.-председател на НС изрази надежда, че БСП ще бъде конструктивна опозиция, "за да могат управляващите да работят по-качествено и да дават по-добри резултати".