Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Френски експерт: Ако в Европа се случи протекционизъм, търговският обмен ще намалее

Утре ще се проведе вторият дебат от "Нашата Европа: каква Европа искаме?", в който ще участва Дени Терсен, признат специалист в областта на търговската политика

03.04.2017 | 21:55 Редактор: Жанета Нейкова
Френски експерт: Ако в Европа се случи протекционизъм, търговският обмен ще намалее

Утре ще се проведе вторият дебат от поредицата "Нашата Европа: каква Европа искаме?", организиран от Френския институт в България. Той е под надслов "Европа: протекционизъм или свободен обмен?"

"Ако в Европа се случи протекционизъм по необмислен начин ще намалее търговският обмен, ще има по-малко конкуренция, по-малко продукти на разположение на потребителите и ще последва спад на жизнения стандарт". Това каза в студиото на "Денят ON AIR" Дени Терсен, признат френски експерт в областта на търговската политика, виден специалист по глобализация, иновация и търговия, който ще дебатира темата в института.

Пред Bulgaria ON AIR, с помощта на преводача от френски Анна Маркова, Терсен поясни, че  протекционизмът по същество означава да поставяме бариери за обмена на стоки, услуги и такива пред свободното инвестиране на търговските партньори.

"Истинската тема за протекционизма е свързана с първия търговски партньор на Европа - САЩ. Има и още една сила, с която старият континент прави търговия и това е Китай", разказа експертът.

Като той продължи, че проблемът с Китай е по-скоро нелоялната конкуренция. 

"Когато едно европейско предприятие няма право на държавна помощ и е в конкуренция с друго китайско такова, като второто е субсидирано в голяма степен, това не е лоялно. Конкуренцията е изкривена и Европейският съюз има правото да се защити" посочи Терсен.

Френският експерт коментира и Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА), за което каза, че някои държави-членки и някои правителства от Европейския съюз имаха резерви. 

"СЕТА е добро споразумение, което ще позволи на европейски предприятия по-широк достъп до канадския публичен пазар, например. Споразумението ще позволи на нашата селскостопанска продукция да бъде защитена. Шампанското, което ще се появява на канадския пазар ще идва задължително от Франция", отбеляза френския експерт.