Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иво Атанасов от СЕМ иска отпадане забраната за обявяването на резултати в деня на избора

Условието от ЦИК трябва да съществува или за всички, или за никого, заяви той пред Bulgaria ON AIR

03.04.2017 | 20:26 Редактор: Жанета Нейкова
Иво Атанасов от СЕМ иска отпадане забраната за обявяването на резултати в деня на избора

Иво Атанасов от Съвета за електронни медии (СЕМ) ще даде предложението да отпадне забраната за оповестяването на социологическите проучвания в изборния ден на заседание на Съвета следващия вторник. Той заяви това в студиото на "Денят ON AIR".

"Изборният кодекс забранява публикуването на "екзит пол" само в електронните, печатни медии и сайтовете. Но в изборния ден ние виждаме такива изследвания в социалните мрежи и блоговете. Така че забраната трябва или да съществува за всички, или за никого", категоричен бе той.

Атанасов коментира още пред Bulgaria ON AIR, че като дългогодишен участник в политиката преди време, той си дава сметка, че оповестяването на подобни изследвания влияе върху поведението на избирателите и предизборните щабове. 

"Според разликата между опонентите могат да се мобилизират допълнителни избиратели и това не е добре", смята Иво Атанасов.

Според представителя на Съвета за електронни медии по-логичното решение на казуса е не разширяването на регулацията, а пълното отпадане на забраната.

Атанасов посочи още, че социологията през последните години служи като формиране, а не отразяване на общественото мнение не само в България, но и в САЩ, например.

Той коментира и случая със водещия Слави Трифонов, когато телевизията, в която работи, излъчи повторение на негово предаване, защото предната вечер той оправи от екрана ултиматум към политиците.

Той бе категоричен, че няма друго отношение към правото на слово, освен да го подкрепя и уточни:

"Ние нямаме окончателно решение на Централната избирателна комисия, защото то е обжалвано от организаторите на референдума. При това положение не може да се поставят срокове на парламента и не може да се правят призиви", заключи Иво Атанасов.