Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адвокат: Стандартите на ЕС за храните няма да пострадат от СЕТА

Остават европейските регулации върху ГМО, каза Емил Георгиев пред Bulgaria ON AIR

16.02.2017 | 20:43 Редактор: Луиза Божинова
Адвокат: Стандартите на ЕС за храните няма да пострадат от СЕТА

В предаването "Денят ON AIR" адвокат Емил Георгиев заяви, че въпреки одобреното търговско споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Канада, известно като СЕТА,  стандартите на ЕС няма да пострадат и там нищо не се променя, особено що се отнася до хранителните продукти и ГМО.

"Остават европейските регулации върху ГМО", коментира Георгиев в студиото на Владимир Сиркаров и допълни, че  няма да влиза месо, което е обработвано с хормони от Канада.

Според Георгиев новината за СЕТА е добра и важна.

"Споразумението урежда много аспекти на търговията между Канада и ЕС, като води до значително намаляване на тарифите и митата при съответния стокообмен. Ще има и обмен на услуги, по-добри възможности в публичните услуги и обществените поръчки", добави адвокатът.

В случая на България юристът поясни, че преките инвестиционни връзки на страната ни с Канада са в сферата на добивната индустрия. Той посочи, че в последните години страната ни се развива като много интересен хъб в производството в автомобилната индустрия, електроника и електротехника.

"Ние изнасяме много за наши партньорски компании в Западна Европа, които там вграждат произведените у нас продукти в по-големи и те отиват в Канада", разясни още Емил Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му споразумението е толкова поляризиращо, защото е удобно за популистите да правят своите политики.

Целия разговор вижте във видеото: