Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Допитването в ГЕРБ показало: В коалиция с РБ или ПФ

Сегашното мнозинство е извадило държавата от тежко състояние и затова избирателите вярват в него, коментира Александър Ненков

17.01.2017 | 20:49 Редактор: Мария Аладжова
Допитването в ГЕРБ показало: В коалиция с РБ или ПФ

Избирателите на ГЕРБ припознават като евентуална бъдеща коалиция на партията с Реформаторския блок или Патриотичния фронт. Това показвало вътрешното допитване, каза в "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR Александър Ненков от ГЕРБ.

"Което не е лишено от логика, защото смея да твърдя, че тези две години тази коалиция и това мнозинство в правителството успя да извади държавата от едно много тежко състояние", коментира Ненков.

Последните избори показали, че ГЕРБ трябва да промени някои неща - от начина на провеждане на президентска кампания до това с какви нови послания трябва да излезе на следващите парламентарни избори.

Относно тезата за съставяне на коалиция съвместно с БСП и твърдението на премиера в оставка Бойко Борисов, че подобен вариант е изключен, Ненков коментира:

"В политиката няма невъзможни неща. Но следейки поведението на колегите от БСП - за да имаш наистина една такава широка коалиция, подобно на Германия, трябва да имате общи цели, най-малкото обща ценностна система, общи приоритети, в които двете партии да намерят някакъв компромис. Това, което виждаме от страна на колегите от БСП - все по-трудно и все по-невъзможно ми се струва да има такава коалиция в бъдеще".

Ненков също изрази съмения, че бъдещият президент Румен Радев няма да се повлияе от волята на социалистите при избора на служебен кабиент. В подкрепа на думите си той посочи подаденият от Румен Радев сигнал за спорна поръчка за изграждане на тол система за събиране на такси - тема, с която се ангажираха и от БСП.

"Вие вярвате ли, че партията, която го е издигнала, макар и формално, завоалирано под независим кандидат, няма да се бърка в правенето на този кабинет?", попита Ненков.

Във връзка с международните върпоси и посоката на България, коментирана тези дни от водещи политически фигури у нас, Ненков заяви:

"Ние нямаме право да залитаме в една или друга посока, ние трябва да търсим нашия личен национален интерес, водейки се от националната сигурност. Ние трябва да сме пълноправни членове на ЕС, да сме абсолютно пълноправен член на НАТО, нашата дума трябва да се чува, но винаги трябва да запазваме добрите си отношения с руската страна, защото до голяма степен имаме много сериозни проекти с руската страна".

Вижте във видеото пълния разговор: