Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Проф. Дуранкев: България ще догони средното ниво на ЕС след 50 години

Пред Bulgaria ON AIR проф. Боян Дуранкев коментира в цифри каква е икономическата ситуация у нас и в света

16.01.2017 | 21:12 Редактор: Жанета Нейкова
Проф. Дуранкев: България ще догони средното ниво на ЕС след 50 години

България върви от зле към по-зле. Икономическият растеж на Европейския съюз е 4-5% и, ако това не се промени, България ще догони средното му ниво след 50 години. Това заяви икономистът проф. Боян Дуранкев в "Денят ON AIR". 

Той коментира пред Bulgaria ON AIR в цифри и проценти каква е оценката му за събитията в страната и в световен мащаб през 2016 година.

Професор Дуранкев сравнява икономиката в България в годините 1990 и 2016 според мястото ни в стандартизираното средство за оценяване на ООН - Индекс за човешкото развитие. 

"През "лошата" 1990 година България е била на 28-о място в списъка. В момента - в "добрата" 2016 година ние сме на 58-о място. Този факт показва, че сме пропаднали от високата подгрупа на средно развитите страни и сме отишли в ниската подгрупа, пак на развитите страни". 

Икономистът дава пример с това как потреблението на месо и плодове днес е спаднало два пъти, в сравнение с 1990 година, която определя като "лоша". 

Като се пренесем от ситуацията в България и погледнем генерално на проблемите в световен мащаб, професор Дуранкев коментира как "в света има много сериозни глобални проблеми, които водят до ерозиране на икономики и общества, като тези на ЕС. Ние сме съучастници в разбиването на много страни и бежанците не бяха неочаквани", смята икономистът.

Според Дуранкев, основната причина за проблемите днес е това, че "имаме 1% свръх богати и 99% бедни, които работят за тези свръх богати".

До тази реалност, според Дуранкев, се е стигнало, благодарение на т.нар. "обикновен приятелски капитализъм, който се развива от края на монополистичният такъв от 60-те години. В България ако не си свързан с „дойните крави“, наречени „обществени поръчки“ и с европейските фондове - то ти си почти никой", категоричен е професорът. 

Какво още коментира професор Дуранкев и какъв е, според него, изходът за България от глобалните проблеми, гледайте в целия разговор.