Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Президентът на КТ "Подкрепа": Хората да получават пенсия или заплата, но не и двете

Увеличаването на осигуровките беше неизбежно, посочи бившият социален министър Христина Христова

05.01.2017 | 19:52 Редактор: Тодор Петров
Президентът на КТ

Човек трябва да получава пенсия, когато не може да работи. Изключително погрешно нещо е получаването едновременно на пенсия и заплата. Трябва да изградим такъв модел, че пенсията да гарантира нормален живот на хората и да не им се налага да работят. 

Това обощи в предаването "Денят ON AIR" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов

Според него пенсионната система има други два големи дефекта - първият е непосилното, по думите му, изискване за осигурителен стаж за придобиване на пенсия, а вторият - инвалидните пенсии.

"40 години стаж при 65-годишна възраст е изключително тежко изискване. На умния и образования човек му трябва време. Въпросът с осигурителния стаж ще застане със страшна сила", предупреди гостът на Bulgaria ON AIR.

Президентът на КТ "Подкрепа" е на мнение, че осигурителната система е била лишена от 25% от своите приходи. "За да излезе НОИ 0:0 увеличението трябваше да бъде със 7 пункта. Не може да лишиш една система от 25% от собствените й приходи и да искаш тя да се развива", настоя Димитър Манолов.

Бившият социален министър Христина Христова допълни, че планирането на увеличаването на осигуровките е било неизбежно. Тя обаче постави въпроса кога ще бъдат увеличени пенсиите.

Според нея управляващите чувстват все по-голямо неудобство от това да знаят, че има хора, които живеят с много ниски пенсии.

"Не можем да решаваме всички социални проблеми чрез пенсионно-осигурителната система. Пенсионната система не може да функционира на каквато и да е цена. Трябва да има приемлива цена, включително мащаба на осигурителните вноски", посочи тя в студиото на Владимир Сиркаров.

Христина Христова отбеляза, че сега е моментът да се води дебат за допълнителното пенсионно осигуряване. Тя подчерта още, че е твърде рано за човечеството да въведе безусловния базов доход.