Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Системната криза в Европа въздигна крайнодесните партии"

Директорът на ИИМО Любомир Кючуков коментира в "Денят ON AIR" оформянето на националистическите организации като алтернатива

29.12.2016 | 21:10 Редактор: Жанета Нейкова

"Сътрудничеството между лявоцентристките и дясноцентристките партии освобождава огромно политическо пространство и оформя крайно десните партии в цяла Европа като алтернатива", отчете директорът на Института за икономика и международни отношения (ИИМО) Любомир Кючуков в "Денят ON AIR".

"Управляващите в Европа не могат да гарантират на обществото политическа и социална сигурност, което говори за доста сериозна системна криза". Това според директора е причината, която е довела до тази алтернатива.

Любомир Кючуков сведе знаковите събития за предстоящата 2017 г. до три: парламентарните избори в Холандия през март, президентските избори във Франция в края на пролетта и парламентарните избори в Германия през есента. По думите му по време на тези избори "едва ли може да се очаква, че крайнодесните политически партии ще бъдат управляващи през следващата година".

"Партия на свободата" с лидер Герд Вилдерс в Холандия, Национален фронт на Марин Льо Пен във Франция и Алтернатива за Германия ще спечелят силни позиции, смята Кючуков, но ще бъдат изолирани от политическото общество за сметка на "все по-сериозното сътрудничество на т.нар. лявоцентристки и дясноцентристки партии". 

"Парадоксалното е, че сътрудничеството между тези партии на практика освобождава огромно политическо пространство за оформянето на алтернатива и на двете на крайната десница", категоричен е директорът на ИИМО.