Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ е положителна промяна

Ако той изпълни предизборната си програма, резултатът ще е добър за всички, каза пред Bulgaria ON AIR икономистът Радослав Пашов

28.12.2016 | 20:00 Редактор: Жанета Нейкова
Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ е положителна промяна

Икономистът Радослав Пашов определи 2016 година като "предвестник на 2017". В предаването "Денят ON AIR" той сподели, че очаква през новата година да се "оберат плодовете" на изминалата.

Сред най-значимите събития за изминалата година, Пашов посочи избирането на Доналд Тръмп за държавен глава на САЩ. Той коментира поставянето му на президентския пост и го определи като "положителна промяна".

"Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ е положителна промяна. Новият американски президент "ще отпуши дълго събирано напрежение", смята той.

"Дълго време се трупа някакво напрежение в световен мащаб, особено в САЩ, ако гледаме икономическите показатели от 2014 досега. У нас, например, БНБ не се развива с темповете, с които трябва, има една борба между фискални стимули. А, с избирането на Тръмп това напрежение в икономиката на държавите ще се отпуши", смята Пашов.

Заради появилото се притеснение дали Тръмп ще загърби Балканите, идва въпросът дали можем да очакваме отрицателни последствия за Европа и България?

"Доналд Тръмп е бизнесмен и е нормално да се фокусира повече върху този сектор. Разбираемо е за него Балканите да не са толкова важни. Той има една основна задача, която обеща да изпълни - а тя е да въведе ред в Америка", категорично смята Пашов.

"Той иска да направи САЩ велика страна и как ще стане това? Разбира се, през икономиката. Там е силата. Така че ние можем да очакваме положителни последствия, без значение дали ще загърби Балканите или не. Ако Доналд Тръмп изпълни частта от предизборната си програма за финансовите стимули, за новите работни места - резултатът ще е положителен за всички".