Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Преговорите между ЕС и Турция - далеч от прекратени?

Коментар на Александър Велев в "Денят ON AIR"

13.12.2016 | 20:21 Редактор: Мария Аладжова
Преговорите между ЕС и Турция - далеч от прекратени?

Макар и Европейският съюз да е категоричен, че няма да продължи преговорите за членство на Турция, нещата стоят по съвсем друг начин. Такова мнение сподели в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR Александър Велев, бивш генерален консул на България в Истанбул.

"Никой не е казал, че ще се прекратят преговорите. Това, че Австрия е поискала подобно нещо - такова нещо е далеч да се случи. Вратите не са затворени и нито един политик в Европа,  а и особено в Германия не е "за" това", коментира Велев.

"Нашата цел трябва да бъде да привлечем Турция към ЕС, към европейските ценности, като ясно поставяме нашите условия за навлизане в ЕС. А те са ясни - демократична правова държава. Това се иска от Турция, което за съжаление в момента не се наблюдава, особено след опита за преврат", продължи той.

Според бившия ни консул в Истанбул Ердоган често използва картата с пускането на мигрантите като разменна монета за средства от ЕС. Подобно на други анализатори, Велев споделя мнението, че турският президент се стреми към изцяло президентска република, с което да концентрира цялата държавна власт в ръцете си.

От друга страна самите хора в Турция били доволни от Ердоган заради икономическия разцвет, който се наблюдава от началото на мандата му.

"Разликата е в огромното строителство, инфраструктура, бързи влакове, тунели под Босфора, нови магистрали - там се инвестира страшно много", посочи гостът в студиото.

Що се отнася до поредния атентат в Истанбул от 10 декември, при който загинаха 41 души, Велев заяви: "Зад този атентат стои ПКК, това е стилът на ПКК - те атакуват обикновено военни или полицейски части".  

Вижте целия разговор във видеото: