Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Любомир Кючуков: Възможно е да се стигне до нов референдум във Великобритания

Шотландия може да организира собствено допитване за излизане от Обединеното кралство, каза директорът на ИИМО пред Bulgaria ON AIR

10.11.2016 | 20:51 Редактор: Луиза Божинова
Любомир Кючуков: Възможно е да се стигне до нов референдум във Великобритания

Британското правителство няма право да взима решение за задействане на член 50 от Лисабонския договор за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС). Това трябва да стане със санкция на парламента.

Това каза директорът на ИИМО Любомир Кючуков в предаването "Денят ON AIR" по отношение на Брекзит. По думите му напълно е възможно да се стигне до решение за нов референдум.

"В случай, че нещата вървят към задействане на чл. 50, Шотландия може да организира втори, собствен референдум за излизане от Обединеното кралство, в резултат, на което Кралството да не се окаже толкова обединено и Великобритания - не толкова велика", прогнозира той.

Другият вариант според Кючуков е да се проведат нови избори и вече новото болшинство в парламента да взима решения.

На въпрос какъв е балансът на силите в двете камари в момента, Кючуков обясни, че ситуацията е дори по-сложна, отколкото чисто партийното съотношение. По думите му самите консерватори са разделени по въпроса, включително и депутатите на Консервативната партия.

"Засега консерваторите имат болшинство в Камарата на представителите, но нямат болшинство в собствените си редици за излизане. Съотношението е две към едно в полза на оставането на Великобритания в ЕС. Докато в Камарата на лордовете - консерваторите нямат болшинство, а съотношението е още по-голямо в полза на оставане", поясни Кючуков в студиото на Кузман Илиев.

От думите на госта става ясно, че не е ясно какво точно ще се гласува в парламента, а и дали изобщо ще се гласува, защото предстои Върховният съд да вземе решение по казуса в началото на декември. Очаква се окончателното решение да излезе в края на януари, началото на февруари. Но има възможност да се премине към специален закон, който да регулира как точно се осъществява евентуално задействане на чл. 50.

"Много е трудно британските депутати да гласуват срещу вече гласуваното на референдума, но има вариант от гледна точка на промяна на обстоятелствата. Продължава периодът на несигурност", заключи Любомир Кючуков пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: