fallback

Проучване: Цецка Цачева печели президентския вот с 43% на втори тур

Тази и още статистики, свързани с изборите и предизборните дебати, представи в "Денят ON AIR" социологът Юлий Павлов

24.10.2016 | 20:11 Автор: Мария Аладжова

Разлика от десет процента между Цецка Цачева и Румен Радев на първи тур и оспорван балотаж с два процента преднина на Цачева е вероятният сценарий за предстоящия президентски вот, сочат данни на проучване, направено от Центъра за анализи и маркетинг.

За целите на проучването са анкетирани над 1000 пълнолетни граждани на България в периода от 15.10 до 22.10, разясни в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR социологът Юлий Павлов. Той подчерта, че изследването е по инициатива на Центъра за анализи и маркетинг, т.е. няма външен възложител и се финансира със средства на изследователската програма на центъра.

В представената статистика са изложени мненията на гражданите по различните проблеми в страната. Някои от наболелите въпроси обаче са силно раздути в общественото пространство, смята Павлов.

Основният проблем, който вълнува най-много гражданите на България са ниските доходи, сочат резултатите - 72% от анкетираните отбелязват именно това. На второ място е безработицата с 50% от мненията. 35-40% от анкетираните посочват като основни проблеми ситуацията в здравеопазването, престъпността и корупцията по високите етажи.

"В първите пет нямате бежанци или мигранти, а това е водеща тема в дебатите. Явно тази тема е раздута, кому е нужна е друг въпрос", коментира социологът.

Така например, отношенията със САЩ, Русия, ЕС и Турция са следващите по значимост теми в медиите, предложени от партиите, посочи още Павлов. Данните на изследването обаче показват, че едва за 6% от българите смятат тези аспекти от международните отношения за сериозен проблем за тях.

Що се отнася до предстоящите президентски избори, тук социологът цитира резултати от 32% за Цецка Цачева и 22% за Румен Радев на първи тур, с гласуващи около 3,5 милиона души.

А на втори тур - 43% за Цачева и 41% за Радев. 

След тях се нареждат съответно Красимир Каракачанов (9,1%), Ивайло Калфин (6,3%), Трайчо Трайков (5,6%), Веселин Марешки (5,3), Татяна Дончева (3,3%) и Пламен Орешарски (2,8%).

"Орешарски е по-назад от Дончева, но ако ДПС мобилизират 200 хил. от избирателите си, той може успешно да се пребори за четвъртото място", анализира Юлий Павлов.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback