fallback

Оттеглянето на Бокова трябва да бъде обявено от нейна страна, каза Джема Грозданова

Ако не го направи, България ще продължи състезанието с две кандидатури, заяви шефът на външната комисия в парламента пред Bulgaria ON AIR

28.09.2016 | 20:11 Автор: Луиза Божинова

Днес правителството издигна Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Излъчената първоначално Ирина Бокова обаче отказа да се оттегли от битката. Дали България ще се озове с две кандидатури в един момент?

"Решението за оттеглянето на Бокова трябва да бъде обявено от нейна страна. Няма процедура, която да предвижда оттеглянето на кандидат от самата държава, която го е номинирала", обясни Джема Грозданова от ГЕРБ в предаването "Денят ON AIR". "Ако не го направи, България ще продължава до някакъв етап от състезанието с две кандидатури, което не е прецедент. Преди години Норвегия е била с двама кандидати", посочи тя. 

Грозданова заяви, че промяната на кандидатурата на България се дължи на анализ. Пет на брой индикативни гласувания показват дали има възможност за продължаване в положителна посока. Оказало се е, че мястото на Бокова става все по-ниско - от пета е станала шеста. Променило се е и това, че е била единствената жена в челните позиции. 

На въпрос кой носи отговорността, ако и новата кандидатура се представи зле, Грозданова заяви, че отговорността е на правителството. "Гаранция няма, очакваме резултатите от следващото гласуване, което ще бъде с червени бюлетини, които са на държави постоянни членки на Съвета за сигурност", каза тя. "Не смятам, че тази промяна е свързана с предателство или неподкрепа на национална сигурност. Важното за България е да излезе в по-добро класиране и да постигне по-добър резултат", настоя Джема Грозданова.

По думите й щом има промяна в кандидатурата, би следвало да има очаквания за подкрепа.

По отношение на кандидата на ГЕРБ за президент, Грозданова каза, че ще стане ясен на втори октомври. "Профилът би следвало да е обединяващ, с външнополитически опит", разкри тя.

Цялото интервю вижте във видеото:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback