Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Мария Пиргова: В думите на Борисов не виждам подкрепа за Ирина Бокова

Бокова е неизбираема, кандидатурата й е незащитима, заяви от своя страна Манол Глишев за Денят ON AIR

13.09.2016 | 20:07 Редактор: Ирина Георгиева
Мария Пиргова: В думите на Борисов не виждам подкрепа за Ирина Бокова

"Смятам, че се стига до такива ситуации при непрофесионално политическо управление на страната. Правителството на Бойко Борисов показа още веднъж, че няма професионално отношение нито към себе си, нито към длъжността, която трябва да изпълнява самият министър-председател. В неговите думи днес не виждам сериозна подкрепа за Ирина Бокова. Той продължава да отлага сериозна позиция. Държи в напрежение доста кръгове на дипломациите - на Русия, на Германия - успяхме да направим скандала".

Това коментира политологът Мария Пиргова в Денят ON AIR по повод това, че дни наред в медиите обикаляше новината, че еврокомисарят Кристалина Георгиева може да заеме мястото на Ирина Бокова в битката за поста генерален секретар на ООН и за решението на Бойко Борисов от днес, че кандидатурата на Бокова - остава.

Според нея целенасоченият скандал произтича от непрофесионализма и от това, което Борисов си позволява да прави.

Манол Глишев се съгласи с Пиргова, че правителството не си е свършило добре работата. Според него едно от най-безсмислените неща, които е направил Бойко Борисов е да подкрепи тази кандидатура. Ирина Бокова е неизбираема, кандидатурата й е незащитима, смята той.

"В този смисъл това, което кабинетът направи беше действително една полузащита на една отчайваща кандидатура, която е отчайваща и по морален смисъл, и в исторически смисъл, и по поведението й - липсата на компетентност, колкото и смело да звучи за някои. В крайна сметка не може да бъде защитена една кандидатура, която е лошо поставена от самото си начало. Щом нещо тръгне зле, то ще продължи зле и ще завърши зле", посочи Глишев.

Той прогнозира, че най-вероятно Великобритания ще се отнесе ужасно към тази кандидатура и добави, че може би няма да са само те.

Мария Пиргова обаче не се съгласи с тезата на Глишев. Тя смята, че оценката за професионализма на Ирина Бокова е повторният й избор за генерален секретар на UNESCO. 

"В Съвета за сигурност страните като Великобритания, Русия, Китай, Франция - сядат да се разберат. Тези държави трябва да се разберат за някого, така че ако сега не са заедно, то ще бъдат заедно. Генерален секретар на ООН ще има", посочи тя.

Според Пиргова Ирина Бокова се справя много добре с представянето и мисли, че има големи шансове за поста.

"Ако сега г-жа Бокова покаже по-нисък резултат от предния, това ще бъде заради подкрепата на правителството на Борисов и той трябва да подаде оставка. Той днес призова министрите си да работят за нея до 26-ти. Значи не са работили - да си подадат оставката", подчерта Пиргова.