Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Мирослав Найденов: Интересите на големия и малкия бизнес не съвпадат

Това, че сме най-малки не бива да ни поставя в неравностойно положение, заяви ръководителят на ССИ пред Bulgaria ON AIR

08.09.2016 | 21:10 Редактор: Луиза Божинова
Мирослав Найденов: Интересите на големия и малкия бизнес не съвпадат

В месеците назад досегашните четири работодателски организации са договорили да бойкотират преговорите за минималните осигурителни прагове. Минималните осигурителни доходи са една отживелица, нещо, което категорично трябва да бъде променено, защото ощетява доста от браншовете. Не го приемаме и техните доводи в този смисъл ние ги подкрепяме. Но докато не бъде измислен друг механизъм, който да го замени, ние не виждаме смисъл да бойкотираме преговорите.

Това коментира в предаването "Денят ON AIR" бившият земеделски министър Мирослав Найденов, който в момента е ръководител на Съюза за стопанска инициатива (ССИ). Четирите национално представителни работодателски организации се обявиха против същия статут на ССИ заради слабото му според тях присъствие по браншове.

"В годините назад те (четирите работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ) са участвали в преговорите и техните браншове са защитили своя минимален осигурителен праг. Браншовете, които представлява ССИ никой не ги е защитил и в този смисъл ние трябва да лишим нашите членове от възможност да преговарят", посочи Найденов.

"Това, че нямаме представителност категорично не отговаря на истината", настоя той. 

"Не съвпадат интересите на големия индустриален бизнес с малкия и фамилен", каза още Найденов.

За думите на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, че ССИ е допуснат с нечия поръчка, Мирослав Найденов каза, че не е говорил лично с него и няма да коментира това, което е казал.

Запитан дали ще предприеме действия за поемане на отговорност, Найденов каза: "Категорично, защото това са инсинуации, които уронват престижа на ССИ."

"ССИ представлява най-вече дребния и фамилен бизнес. Имаме доста големи различия и в позиционирането на бизнеса, и в интересите. ССИ е единствената организация на малкия и фамилен бизнес в Тристранката и няма как те да искат от нас ние да се откажем от нашите възможности", подчерта бившият земеделски министър. "Ние признаваме, че сме най-малки, но това не бива да ни поставя в неравностойно положение и някой да иска да ни изхвърли служебно", коментира още той.

Цялото интервю вижте във видеото: