fallback

Д-р Найденов: Парите за здраве, се харчат за здраве, не за асфалт

130 лекари и 15 сестри, починали по време на работа, сочи проучване му

15.08.2016 | 21:22

Събрани в една книжка 130 лекари и 15 сестри, починали по време на работа. Именно тази книжка показа в студиото на Денят ON AIR д-р Тотко Найденов.

Той припомни  случая на 15- ти август 1963 година, когато д-р Черкезов се връща от командировка с един автобус, който се блъска в камион и избухва в пламъци. Тогава д-р Черкезов е на 26 години и не бива засегнат от огнената вълна. Професионалният му дълг го кара да се върне да спасява другите хора, но му пламва косата, но я изгася с ръце. Облечен е в бяла найлонова риза, която се стопява и на следващия ден умира от изгарянията си. 

Д-р Найденов разказа, че в негова чест е създал "Денят на спасението" и в памет на всички медицински лица, загинали докато спасяват чужди животи. 

"Издирих 130 лекари, починали по време на работа. От 51 са хирурзи, като 20 от тях са от Пирогов и умират по класическия за тях начин- оперира, свършва операцията, пада и умира", обясни гостът.

По съшия начин са починали и около 15 акушер гинеколози, защото раждането обикновено става нощно време.

"Намерих и десетки лекари, които са умрели, заразени от своите пациенти. 15 загинали в медицинските линейки на пътя", посочи д-р. Найденов.

По думите информацията, която е събрал е, защото оценява хората, които са готови да се жертват за другите. 

Към списъка, той прибавя и водните спасители.

"България е единствената страна в ЕС, която има такъв ден за оказване на почит на сънародниците, загинали при спасяване на човешки живот", поясни гостът.

Той сподели и другата си идея, която е денят да бъде обявен за международен ден на спасението, като припомни и делата на лекарите без граница.

Д-р Найденов посочи, че здравната реформа у нас е започнало порочно и с меркантилизиране.

"Където влезе търговията, медицината излиза", категоричен е докторът.

Той заяви още, че не е приемливо да имаме каса монополист. 

"Парите събирани за здраве, се харчат само за здраве, а не за асфалт и магистрали", допълни още д-р Найденов. 

По думите му всичко трябва да се обърне и да се започне от началото в здравеопазването.

"Първата стъпка, която аз бих направил е вместо 4,3% от БВП, трябва да стане на 6-7%, защото здравето е скъпо удоволствие, но е много важно. Ние имаме най- ниската средна продължителност на живота. Не мога да бъда оптимист", заключи д-р Найденов

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback