Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Предприемач: Нужни са национални стратегии между България и Гърция

Двете страни трябва да са катализатор на финансовата среда на Балканите, каза за Bulgaria ON AIR Йоаким Каламарис

01.08.2016 | 20:40 Редактор: Тодор Петров
Предприемач: Нужни са национални стратегии между България и Гърция

Днес бе проведена работна среща между правителствата на България и Гърция за съвместно сътрудничество. Бизнесменът Йоаким Каламарис сподели в предаването "Денят" на Bulgaria ON AIR, че са нужни реални действия, а не само намерения и проекти.

"Трябва да има експанзия на финансовата среда на Балканския полуостров, а Гърция и България да са неин катализатор. Можем да използваме нашите младежи в IT сектора вместо да отиват да работят в чужбина. Енергийните проекти в нашите страни са мираж. Постоянно се обявяват, но не се осъществяват никога. Не виждаме реални инвестиции. Трябва да има национални стратегии между двете страни", обясни гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Каламарис призна, че данъчните облекчения спрямо гръцките такси са по-добри в България. "Но говорим за нормално данъчно облагане, а не за ниско. То би било добре да се използва като временен инструмент, но за съжаление това стана постоянна мярка за гражданите в Гърция", уточни предприемачът.

Мигрантската криза, която засяга Гърция и България Каламарис коментира по следния начин:
Тези хора трябва да намерят работни места и да имат доходи, но те не намират опората, която са очаквали от нашите страни. Те поемат по пътя на престъпността и увеличават разходите на държавните финанси. Не виждам никаква подготовка от Брюксел към този проблем, който се пренася към нас.

Йоаким Каламарис изрази задоволството си, че основно българи посещават Гърция, но според него това трябва да е полезно и за двете страни. По думите му двете организации на хотелиерите трябва да работят за взаимното развитие на този регион. 

"Може да се работи над пакети, които предлагат почивка от един месец в Гърция и един месец в България", предложи бизнесменът.