fallback

В руския допинг скандал има много политика, но и Русия е дала повод за проверките

Най-тежко е положението на МОК, защото каквото и решение да вземе, ще бъде обвинен, че е клекнал пред други, обясни доц. Ефрем Ефремов

22.07.2016 | 21:13 Автор: Ирина Георгиева

"Арбитражният съд потвърди член 21 от Правилника на Международната федерация по лека атлетика IAAF, който казва, че състезатели, чиято Федерация е наказана нямат право да участват на съответните състезания. Като цяло това е решението и елегантно върна топката в Международния олимпийски комитет (МОК). Правомощията на съда в Лозана нямат никаква власт или отношение към Международен олимпийски комитет. Той решава кой да допусне или не и защо. Първото решение ще е следващата неделя. Имат още една сесия на Бюрото на МОК на 30 и на 31 юли в Рио де Жанейро за последни решения."

Това обясни доц. Ефрем Ефремов в Денят ON AIR с Кузман Илиев по повод допинг скандала с руските спортисти. Според него има много политика, но и руската страна е дала повод за подобен тип проверки. За него е безспорно, че има двоен режим.

"Ястребите, които очакват решението на МОК казват руснаците да бъдат изхвърлени изцяло от игрите - това ще е един ярък сигнал към света, че няма да търпим употреба на допинг. Под ястребите има предвид САЩ, Канада, донякъде Германия и Великобритания", обясни доц. Ефремов.

Най-тежко е положението на МОК, защото каквото и решение да вземе, ще бъде обвинен, че е клекнал пред другия, посочи той.

"Ако изцяло изхвърли руската делегация от игрите, ще бъде обвинен в политика. Ако ги остави - ще кажат, че е клекнал на руснаците. Според мен ще има междинни мерки дипломатически, пак да участват руските лекоатлети, защото големите Международни Федерации нямат правно основание", добави той. 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback