Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Менда Стоянова: Инвестиции в България има

България има сериозна стабилизация в политическата и икономическа сфера, посочи Менда Стоянова пред Bulgaria ON AIR

28.06.2016 | 20:40
Менда Стоянова: Инвестиции в България има

"3% ръст на икономиката за 2015 г., сочи статистиката", каза депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова в Денят ON AIR. Tя обясни, че предварителните данни на НСИ за ръст на икономиката за първото тримесечие на тази година, показват 2,9%. 
"Инвестиции има и тези инвестиции, които в момента се случват, не са само чуждестранни, има и български. Те са инвестиции в производството", каза Стоянова. 

По думите й българската икономика е получавала голямо количество европейски средства. "Имаме право на тези пари, като член на ЕС, и ние трябва да ги усвояваме", допълни тя. Стоянова подчерта, че инвестициите на европейските средства в българската икономика,  и ще дадат възможност на българската икономика да продължи да расте самостоятелно и да стане конкурентноспособна. 

В студио на Владимир Сиркаров, народният представител посочи, че общите приходи от началото на годината до края на месец май, са над милиард в повече за същия период миналата година. А за същия период за 2015г., спрямо 2014г., приходите също са в повече.

"Това са близо 3 милиарда повече приходи за 2014 и 2015г., в момента, в който правителството на ГЕРБ, в коалиция, е на власт", обясни Стоянова. Тя посочи, че тези приходи дават своето отражение за дефицита на държавата. Гостът уточни, че България има сериозна стабилизация, както в политическата, така и в икономическата сфера. 

По отношение на депозитната база у нас, гостът обясни, че банките са готови да кредитират добрите проекти. "Не ме притеснява датата 13-ти август, защото в българската банкова система няма да  има драми, но вероятно ще има банки, при които ще има някакви негативни изводи. Смятам, че те няма да са в такъв размер, който би застрашил стабилността на банковата система", обясни Стоянова. Тя смята, че някои банки може би ще бъдат декапитализирани от своите собственици, а на други- по-малки, ще им бъде предложено да търсят партньори или сливания.

От разговора в студиото на Bulgaria ON AIR, стана ясно, че фискалният резерв трябва да ни вдъхне доверие, защото към момента, в сметката на правителството има около 12 милиарда лева. "Ако се наложи правителството да се намеси, да използва финансовите инструменти, които законът му дава, ще бъдем готови за всички сценарии", каза гостът.

Във връзка с предстоящите избори, Стоянова коментира, че към момента ГЕРБ няма решение коя ще е предложената двойка. Тя сподели, че се обсъждат различни варианти, спрямо капацитета на кадри в партията. "Ще предложим хора, на които няма да им е необходимо време, за да се налагат. Ще бъдат известни лица, доказали се в политиката", допълни депутатът.

Стоянова уточни, че се очаква да има партиен кандидат, защото според нея, това е целта на париите- "да се съревновават с идеи, с кадри, с хора, които могат да реализират техните програми"

Тя посочи, че може би ГЕРБ няма да търси обединение, защото издигането на самостоятелен кандидат, дава идентификация на партията чрез него. 

 


1
0 rate up comment rate down comment 1
chapova@mail.bg
преди 7 години
ух че си неприятна жена.......... как се докопа депутатка незнам, но знам че си некомпетентна и връзкарка, айде скрии се...... Сигнализирай за неуместен коментар