Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адекватна ще е позицията, ако НС приеме декларацията за неучастие в нови военни формирования

Това заяви Румен Петков в Денят ON AIR с Владимир Сиркаров

21.06.2016 | 20:27 Редактор: Ирина Георгиева
Адекватна ще е позицията, ако НС приеме декларацията за неучастие в нови военни формирования

Адекватна ще е позицията, ако утре Народното събрание (НС) подкрепи декларацията за неучастие на България в нови военни формирования и дейности в Югоизточна Европа и Черно море. В нея трябва да има много ясен мандат за Росен Плевнелиев в качеството му на ръководител на делегацията, която ще ни представи на форума на Върха във Варшава на НАТО. Това заяви заместник-председателят на АБВ Румен Петков в Денят ON AIR с Владимир Сиркаров.

"Другото би ни оставило с впечатлението, че сме потърпевши от едно подхвърляне на горещия картоф, да премерим температурата на обществото и ако се приеме да се включим в ново военно образование - да се включим. Ако не приеме да се включим, премиерът да се противопостави и да каже - няма да се включваме. Държавническата позиция сега е декларация на НС, в която много ясно императивно и категорично да каже България не може да участва в нови военни образования. Територията на България и в това число акваторията нa България не могат да бъдат ползвани за провокация или действия срещу наши съседи и въпросът да бъде приключен", посочи Петков.

Партньорството ни в НАТО е друг въпрос и трябва да приключим тази тема, коментира още той. По думите му украинският президент Петро Порошенко още преди месец е казал в Букурещ, че са водени такива разговори с президента Плевнелиев. "Така че този въпрос явно не е възникнал вчера и явно в такива дебати са участвали български министри и ако иска България да има правото да гледа спокойно в очите своите партньори, а ние сме се доказали като лоялен последователен участник в НАТО, в ЕС трябва да заявим своя национален интерес на висок глас".

Румен Петков не вижда какъв конфликт може да се породи между България и Турция. "Ние сами можем да се вкараме в конфликта между Турция и Русия, който при всичко ще го отнесем и от двете страни".

След напускането на АБВ от управляващата коалиция

Самоцелното опозиционно поведение е далеч по-лесно, коментира Пеков. По думите му в момента те се опитват да бъдат полезни и с критичните си бележки.

"Ние ще подкрепяме действията на правителството и в други сектори тогава, когато те отговарят на обществения и на националния интерес", посочи Петков и добави, че ще се противопоставят на всичко, което е против тях.

АБВ има своя политика и поведение и то се определя преди всичко от интересите на българските граждани и интереси, подчерта Петков. Той определи опитите да се чете поведението на АБВ през ГЕРБ и БСП като неудачни. "Мисля, че се забавихме с едно ненужно отваряне на темата Изборен кодекс, където само се отвориха скандали и напрежение. Бавим се, да говорим за политиките. 

"Бавим се с кандидат-президентската кампания. Беше направен опит в Народното събрание и то за съжаление от ГЕРБ кампанията да бъде свита до 20 дни. За удовлетворение на АБВ не допуснахме това да се случи и Изборен кодекс се запази със сегашната си продължителност", припомни той.

Кандидатите за президентския пост на АБВ засега са Ивайло Калфин и Георги Първанов, посочи Петков и добави, че продължават да търсят диалог с центристки, ляво-центриски формации, включително и от дясно - центъра, "за да можем да достигнем до нещо сериозно, което не само да катализира обществена енергия, но и да доведе, но и до един силен за обществото резултат".

"АБВ много ясно е идентифицирало себе си като лява социална патриотична формация и няма никакво съмнение. Искаме да се намери решение, но като че ли другите участници ... Няма да чакаме до безкрай. Не разбирам ръководството на БСП и в лицето на Нинова, която казва че за БСП не са цел президентски, а парламентарните избори", отбеляза още той и добави, че не вижда нищо оптимистично в тази посока.

Чуйте останалата част от коментара в следващото видео: