Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

София Прайд - мерило за либерализъм или не?

"За" и "против" шествието в събота говориха Емил Георгиев от ДЕОС и журналистът Юлий Москов

15.06.2016 | 20:12 Редактор: Мария Аладжова
София Прайд - мерило за либерализъм или не?

"За" и "против" Sofia Pride 2016 - тази тема коментираха с Владимир Сиркаров в "Денят ON AIR" председателят на ДЕОС Емил Георгиев и журналистът Юлий Москов.

"В събота ще има едно цветно и интересно събитие. Който желае да идва, който желае да не идва. Тези събития са весели, със силна музика, идват най-разнообразни хора, които са усмихнати и много от тях водят децата си. Така беше миналата година", разказа Георгиев.

Той беше категоричен, че "прайда" е необходим, за да информира по-добре обществеността за хората с нетрадиционна сексуална ориентация, като превантивна мярка срещу ормазата и хомофобията.

"На практика основното послание е, че те искат да кажат: "Един път в годината ви каним, за да видите, че ние сме нормални хора като всички останали. Не сме чудовища, а съсвем нормални хора и единственото, което искаме, е да не ни мразите, защото сме различни", продължи Георгиев.

По думите му сред целите на гей парада и да бъде започната дискусия по темата.

Противоположно мнение изрази журналистът Москов, който нарече събитието "позорище". Той подчерта, че не таи лична неприязън към хората с нетрадиционна сексуална ориентация, но беше категоричен, че е против показността и според него парадът не трябва да се провежда на централните улици на София. 

"Тези хора са всеки ден между нас, те нямат абсолютни никакви ограничения, няма репресивни текстове и практики при наемането на такива хора. Изведнъж те ще се явят по улиците и ще кажат "ние не сме страшни", коментира Москов.

Той настоя, че мненията около гей парада не са мерило за това до каква степен е либерално българското общество.

Чуйте целия разговор във видеото: