Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Защо по пътищата цари безнаказаност?

"България е на 1-во място по брой на загинали от катастрофи", каза пред Bulgaria ON AIR Владимир Тодоров- член на Асоциацията на пострадалите от катастрофи

09.06.2016 | 20:21
Защо по пътищата цари безнаказаност?

"България е на 1-во място по брой на загинали от катастрофи", каза пред Bulgaria ON AIR Владимир Тодоров- член на Асоциацията на пострадалите от катастрофи. По думите му статистиката сочи, че на 1 млн. души има 95 с трагичен край при ПТП. "Няма кардинална промяна. От 3 години има ръст на загиналите", допълни още гостът в студиото на Денят ON AIR.

Той посочи, че тировете са една сериозна причина за този ръст. Стана ясно, че проблемът с тях възниква по първокласните пътища. Друга важна причина е, безнаказаността на чуждите шофьори, тъй като няма как  да бъдат наказани, защото написаният акт се обезсмисля, а и липсват преводачи, които да помогнат при комуникацията. 

Тодоров допълни, че полицаите избягват да спират чуждестранни превозни средства. "От своя страна пък чуждите шофьори стават арогантни и не спазват нашите правила, защото знаят, че ние не можем да ги санкциониране", каза още представителят на Асоциацията на пострадалите от катастрофи.
 Данните показват, че за 5 година около 120 души са загинали, а над 1200 са ранени вследствие на катастрофи с тирове. "Има ли ПТП с тир, винаги има загинали", категоричен е гостът.

В студиото Тодоров посочи, че често пъти зърновозните тирове биват претоварвани, с цел спестяване на средства, и така стават неуправляеми, а и разрушават инфраструктурата. Гостът е категоричен, че пътни произшествия стават най-много през пиковите периоди,а именно петък и неделя, юли, август и септември. Средно около 75-80 души загиват през летните месеци сочат данните на полицията. Тодоров смята, че причината за войната по пътищата е чувството за безнаказаност у шофьорите.