Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Безусловният базов доход гарантира регрес!

"Държавният ни бюджет не би стигнал и за една година", обясни в ефира на Bulgaria ON AIR бившият социален министър Христина Христова

06.06.2016 | 19:48 Редактор: Тодор Петров
Експерт: Безусловният базов доход гарантира регрес!

Безусловният базов доход ще гарантира регрес. Дават се доводи, че този метод ще донесе социалната справедливост. Швейцарският народ показа завидна обществена и социална зрялост. Най-мощните синдикални организации също са били против въвеждането му. Синдикатите казват, че бедността трябва да се бори със създаване на работни места.

Това обясни в предаването Денят ON AIR бившият социален министър Христина Христова. Тя коментира набиращата все по-голяма популярност идея държавите да осигуряват безусловен базов доход на всички свои граждани.

"Идеята е, че има достатъчно средства, за да се раздадат поравно на обществото. Да не изпадат хората в лишения и да се развият обществените услуги, защото гражданите ще са платежоспособни и ще употребяват всякакви услуги с парите си."

По този начин бившият социален министър обясни същината на идеята, но попита, "Как тогава ще мотивираме хората да полагат труд и да се стремят към образование и усъвършенстване?" Според нея това е почти невъзможно за изпълнение.

"При нас само за една година няма да стигне целият държавен бюджет от 40 млрд. лева за безусловен базов доход. Това съвсем не е в основата на социалната справедливост.  Говори се за събиране на тези средства от ДДС и акцизи, след което да се разпределят равни суми на калпак", коментира още Христина Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че България има справедлива система, която се нарича гарантиран минимален доход. Държавата е поела ангажимент, че никой не може да изпада под този минимален доход. 

"Допитването до хората по този въпрос се превръща в политическа практика. Но здравият разум на хората не е близък до тази идея. Как държавата ще има средства за своите публични разходи? Говоренето по този въпрос е в рамките на политическия популизъм. Хората ще прояват мъдрост и ще си дадат сметка, че не това е социалната справедливост", заключи бившият социален министър.