Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Турският премиер даде заявка за утвърждаване на президентския режим

Основната цел на Ердоган не е ЕС, а президентската република, коментира журналистът Мехмед Юмер

23.05.2016 | 20:20 Редактор: Мария Аладжова
Турският премиер даде заявка за утвърждаване на президентския режим

Изборът на Бинали Йълдъръм за премиер-министър даде заявка, че властта в Турция ще продължи по пътя на утвърждаването на президентския режим в страната. Това каза в предаването "Денят ON AIR" главният редактор на в. „Заман-България” Мехмед Юмер.

По думите му на вчерашният конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP) бележи завръщането на президента Реджеп Таип Ердоган като неформален лидер на партията, която доскоро беше оглавявана от Ахмет Давутоглу.

Новоизбраният за премиер и председател на ПСР - Йълдъръм, заяви, че оттук нататък управляващите ще се борят за промяна на турската конституция в посока президентска република. 

"Йълъръм директно заяви, че ще следват тази политическа линия", коментира Мехмед Юмер. 

За да се случи това обаче, промяната ще трябва да бъде приета с гласовете на мнозинство от 367 депутати, посочи още журналистът.

Смяната на премиера и директните реплики за промяна на конституцията събудиха още по-голямо негодувание сред опозиционните медии в Турция. Според някои уверението на ПСР, че ще подеме още по-засилена борба срещу тероризма се оказва ключов фактор в отношението, което ЕС изразява спрямо опозиционните мнения.

"Главният редактор на вестник "Хюриет" Джан Дундар отправи призив като каза, че германският канцлер Ангела Меркел не се среща с опозиционните журналисти, които се борят да внесат европейските ценности в Турция, а вместо това разговаря с Ердоган, който пък иска да утвърди своите ценности в Европа. Много е важно да се обърне внимание на факта, че точно този предлог за борба с тероризма буквално запуши устата на свободното слово в Турция", посочи Юмер.

Според него безвизовият режим за пътуване на турски граждани в ЕС няма да влезе в сила през по-рано от 2017 г.

От друга страна обаче, по думите му, основната цел на президента Ердоган не е отпадането на визите, а утвърждаването на Турция като президентска република.